Gå til sidens hovedinnhold

Tirsdag kan du sjekke hva sjefen eller naboen tjente i 2018 - men ikke uten at de får vite at du søker i skattelistene

Artikkelen er over 2 år gammel

Tirsdag 5. november offentliggjøres skattelistene for 2018.

Det er Stortinget som har bestemt at skattelistene, som fremlegges hver høst, skal være offentlige. Begrunnelsen er ifølge Skatteetaten at "samfunnet skal ha mulighet til å drive kontroll med fastsettingen i sin alminnelighet, og for enkeltpersoner og grupper av skattytere".

– Det er en lang tradisjon for åpenhet rundt skattelistene i Norge. Vi mener at transparens om inntekt, formue og skatt er med på å styrke tilliten til skattesystemet. Dagens ordning balanserer godt mellom hensynet til åpenhet og hensynet til personvern, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Skattelistene for 2018 offentliggjøres tirsdag 5. november klokken 07. Du kan søke på nettotall for personer og selskaper.

De første skattelistesakene til Nordstrands Blad kommer til å bli publisert kort tid etter at skattesøket åpnes. Vi vil gi deg oppdateringer og lister utover hele dagen.

Kan ikke gjøres anonymt

Tidligere kunne man sjekke hva sjefen og naboen tjente anonymt, men de siste årene har man vært nødt til å logge seg inn med elektronisk ID for å søke i skattelistene.

Det betyr at du kan sjekke hvem som har søkt på deg i skattelistene, og at andre igjen får beskjed hvis du søker på dem.

Ifølge Skatteetaten får du se både navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt og tidspunktet.

Du kan fortsatt gå på skattekontoret for å se listene, men papirlistene eksisterer ikke lenger. Også på skattekontoret må du logge deg på med elektronisk ID for å søke opp navn.

Du må være over 16 år for å søke i skattelistene, og du kan se på skattelisteopplysninger for inntil 500 personer per kalendermåned. Når du søker etter en person, får du opp en liste med personer som passer til søkeopplysningene dine. Først når du klikker på en enkeltperson, telles det som en visning.

Les også

Nordstrands Blad mener: Derfor skriver vi om skattelistene

Mange søker, men færre enn før

Pressen har fortsatt tilgang til skattelistene, men kan ikke legge dem ut i sin helhet. Pressen kan lage topplister og bruke tallene til redaksjonelle artikler.

Hos Nordstrands Blad vil du blant annet finne topplister over de som har tjent mest i bydelene våre og i Oslo.

Skatteetaten opplyser på sine nettsider at det ikke er mulig å reservere seg mot å stå i skattelistene. Dette gjelder både skattelistene som legges ut på skatteetaten.no og skattelistene som distribueres til pressen.

Siden oktober i fjor har det vært 1,6 millioner søk i skattelistene. Det er omtrent likt med året før. Til sammenligning var det i året før loggføring av søk ble innført 16,5 millioner søk.

SE OGSÅ:

Her kan du sjekke Topp 100 for Oslo i 2017

Syv lokale på lønnstoppen i Oslo

Disse tjente mest i Bydel Nordstrand og Bydel Østensjø i 2017