Tom Olsen på Bryn anslår han har tapt fem millioner kroner på skjenkesaken: – Det eneste jeg vil, er å ha øl i kranene og folk ved bordene

OLSEN: Først mistet de skjenkebevillingen, så kom korona. Nå er Olsen på Bryn midlertidig stengt, samtidig jobber innehaver Tom Olsen med å få på plass nye leietakere.

OLSEN: Først mistet de skjenkebevillingen, så kom korona. Nå er Olsen på Bryn midlertidig stengt, samtidig jobber innehaver Tom Olsen med å få på plass nye leietakere. Foto:

I juni mistet Olsen på Bryn skjenkebevillingen sin. Nå forteller en åpenhjertig Tom Olsen om tiden etterpå og drømmen om å åpne dørene igjen.

DEL

BRYN: Stedet fikk i starten av juni 2019 inndratt skjenkebevillingen på grunn av feil med arbeidslistene. Saken ble klaget inn for byråden 24. juni. Etter åtte måneder fikk bedriften et endelig nei hos byråden for næring og eierskap, som behandler søknader om skjenkebevilling og tilknyttede klagesaker i Oslo.

Olsen klaget saken inn for Fylkesmannen 17. januar, etter gjentatte henvendelser til kommunen gjennom høsten. Mangel på bevilling har gått sterkt utover utestedets økonomi.

Heller ikke hos Fylkesmannen fikk Olsen medhold. Det gjør at saken nå ligger hos Sivilombudsmannen.

– Da vi fikk vite om at bevillingen vår ble inndratt, sa jeg at her må det være noe feil. De var innom oss flere ganger uten å si noe, og plutselig kommer denne beskjeden. Det synes jeg var rart, og at det må ligge noe der jeg ikke får vite om, sier Olsen.

– Har skjedd en forglemmelse

– Vi har alltid hatt en personalliste og arbeidsplan. Jeg kombinerte den med en timeliste fordi det var praktisk. Det er ikke at vi har prøvd å lure unna, men det har skjedd forglemmelser. Jeg har ikke hatt forskjellige lister, slik man skal, men en samlet en, forteller han.

Olsen sier situasjonen er fryktelig vanskelig og har kostet ham svært dyrt.

– Hittil har dette kostet meg over fem millioner kroner. Jeg synes etaten her har gått etter oss, uten noe særlig grunnlag til det, og jeg synes de burde be om unnskyldning.

Hva legger du i de fem millionene?

– Det er penger for tapt inntekt, advokatutgifter, lønn, ja rett og slett penger som er gått med til å holde hodet over vannet. Det siste jeg vil, er å sette kroken på døren, sier Olsen.

TOMT: Det er lys på kranene, men ikke noe innhold i noen av dem.

TOMT: Det er lys på kranene, men ikke noe innhold i noen av dem. Foto:

LES OGSÅ: To nye butikker åpner på Abildsø, nå rekrutteres ansatte: – Vi har hatt rundt 500 søkere

Fikk ikke lenger god vandel

Næringsetaten i Oslo fatter vedtak om skjenkebevillinger og kan inndra disse. Direktør i Næringsetaten, Gunnhild Haugen, skriver i en e-post til Nordstrands Blad at etaten gjennom kontroller avdekket lovbrudd rundt personallistene hos Olsen på Bryn.

– Lovbruddene førte til at Tom Olsen ikke lenger hadde tilfredsstillende vandel i forhold til skatte- og avgiftslovgivningen. God vandel i henhold til dette er en forutsetning for serverings- og skjenkebevilling. Vandelskravet gjelder alle personer som har eierandeler eller roller som tilsier vesentlig innflytelse på driften, forteller hun.

– Generelt er det slik at brudd på reglene om personallister åpner opp for mulighet for flere former for økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet. Feil i personallister muliggjør manglende innrapportering av utbetalt lønn, som igjen gjør det mulig for selskapet å unndra arbeidsgiveravgift og forskuddstrekkmidler, sier hun.

Les hele svaret til næringsetaten nederst i saken

Tom Olsen mener dette ikke stemmer og at det har skjedd en feil. Han forteller han har brukt timeliste og personlaliste som en liste og arbeidsliste som en annen.

– Jeg har ikke prøvd å unndra meg noe arbeidsgiveravgift eller forskuddstrekkmidler. Det har kun skjedd en forglemmelse, og det er beklagelig. Vi er ikke kriminelle og har alltid vært opptatt av å gjøre ting ordentlig.

2000: I 19 år har Olsen på Bryn servert god mat, drikke og musikk til nærmiljøet. I fjor var det stopp etter at kommunen trakk skjenkebevillingen. Det reagerer Tom Olsen på.

2000: I 19 år har Olsen på Bryn servert god mat, drikke og musikk til nærmiljøet. I fjor var det stopp etter at kommunen trakk skjenkebevillingen. Det reagerer Tom Olsen på. Foto:

Først mistet de skjenkebevillingen – så kom korona

Hjemme på Ryen sitter Tom Olsen fortsatt og venter på å kunne åpne lokalene igjen. Det vil han først gjøre når, og om, han en gang får tilbake skjenkebevillingen.

– De som jobber hos oss, er så lojale og flotte. De er rett og slett eksemplariske. Både de som jobber med kulturbiten og i restaurantdelen. De venter og venter og vil egentlig bare jobbe, sier han.

– Jeg har veldig dårlig samvittighet ovenfor dem, forteller en åpen og ærlig Olsen.

10. mars var sist gang Nordstrands Blad var på besøk hos Olsen på Bryn. Da arrangerte støttegruppen «Slå ring om Olsen på Bryn» samling for dem som ønsket å støtte med en matbit, musikk og god stemning.

To dager senere stengte Norge ned på grunn av korona. For Olsen gjorde det at de ansatte ble permittert og at puben ble stengt. Det har den vært siden.

– Jeg var jo allerede i båten. Nå fikk bare resten av Norge også se hvor tøft det er. Vi har ikke hatt mulighet til å åpne og ønsker ikke åpne nå før vi har nye leietakere på plass, eller har øl i kranen, sier han.

LES OGSÅ: Silje (36) og kollegene klippet hår for seks millioner på Holtet i fjor. Slik gikk det med andre frisørsalonger i Nordstrand og Østensjø

Ønsker å leie ut til andre

For å få i gang driften igjen har Tom Olsen sett på muligheten for å leie ut lokalet, slik at andre kan ta over driften og styre stedet. Han vil i så fall bare sitte som eier – men ikke ha med driften å gjøre. Til Nordstrands Blad forteller han at han allerede har flere navn på blokka.

– Jeg vil at stedet skal kunne åpne igjen. At miljøet blir bra og at alle ansatte blir med videre. Jeg håper og tror vi kan få på plass noen dyktige som tar over, som vil gjenskape det Olsen på Bryn en gang var. Et sted med musikk, mye folk og god stemning.

Samtidig jobber han med et nytt prosjekt hvor han, om alt går etter planen, skal kunne vise livekonserter på nettet.

– Hva tjenesten vil koste er vi ikke sikre på enda, men det vil gi tilgang til fire konserter med ulike kjente og mindre kjente artister. Firmaet vil ikke ha noe med Olsen på Bryn å gjøre, annet enn at jeg vil eie utestedet fortsatt og bruke lokalet til å spille inn konsertene, men utenom det vil de være to atskilte firma, sier Olsen.

LES FLERE AV VÅRE BEST LESTE SAKER HER:

Den nye trikketraséen for Ekebergbanen har åpnet – dette mener folk om endringene: – Veldig upraktisk

Politiets helikopter holder folk våkne på natta: – Fryktelig irriterende når de henger på samme sted så lenge

Søppelkrig i nabolag på Nordstrand: – De gjør sånt på faenskap

Supermegler Soliman Sarwar flytter fra Bjørndal – fant drømmehuset på Nordstrand

Ny kafé på Ekeberg åpnet i dag: – Det har vært ekstremt mye småting som måtte komme på plass før åpningen


Artikkeltags