– Jeg har full forståelse for at vi må ha bommer og gjerder for sikkerheten, men da må systemene funke. Folk stoler ikke på bommen, sier Tore Haaland (68), som bor på Sørli.

Armene til bommene ved Sørli trikkeholdeplass lever sitt eget liv, ifølge Tore. Armene går tidvis ned når trikken har kjørt, og opp når trikken skal til å passere. Altså motsatt av det de skal, som fører til potensielt farlige situasjoner mellom gående og trafikk.

Se hva Sporveien svarer lenger ned i artikkelen.

Mens Nordstrands Blad er på stasjonen er det flere som går over skinnene, like før trikken er på vei til å kjøre, siden bommene ikke stopper dem.

Her ser man trikken passere uten fungerende bommer:

Bekymret for de unge og eldre

Bommene på Sørli trikkeholdeplass ble satt i drift 6. desember 2019, i forbindelse med oppgradering av sikkerheten langs Ekebergbanen. Haaland, som selv har vært trikkefører, forteller til Nordstrands Blad at han opplever at det har vært et vedvarende problem helt siden bommen kom på plass, og som i nyere tid har fått høyere frekvens.

– Det toppet seg for meg i april. Tre skoleungdommer ventet på at bommene skulle gå opp etter trikken hadde kjørt, men de gikk ikke opp. De ventet en stund, før de krøp under bommen og dro med seg syklene under. Lyssignalene fungerer, men man belager seg jo på bommen. Det er ikke bra, sier Tore.

20. juni var en av dagene Tore opplevde at bommene ikke fungerte, og det var da heller ikke skiltet, ifølge Tore. Da Nordstrands Blad møtte Tore ved stasjonen dagen etter, var det blitt satt opp skilt fra Sporveien som informerte om at bommene var i ustand.

– Disse skiltene kommer opp innimellom, så går det litt tid, så er de borte igjen. Det virker som om det er et vedvarende problem som ikke Sporveien finner ut av, sier Tore, som personlig også har sendt inn to klager til Sporveien i mai 2022.

Tore er først og fremst bekymret for beboerne i området, som ofte må ferdes over skinnene.

– Dette er en skolevei, og så er det også noen gamle kroker som bor her. Skal de begynne å krabbe under de lave bommene? I tillegg er området inngjerdet, så om du blir sittende fast på midten har du ikke noe sted å gå om trikken kommer.

Nordstrands Blad har omtalt problemer med de nye trikkebommene flere ganger.

– Krysser fingrene for at dette er løsbart

Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Sporveien, bekrefter til Nordstrands Blad at mistanken til Tore om at dette problemet har vart lenge, stemmer.

– Når nye bommer kommer opp er det naturlig at det er en innkjøringsperiode, men denne perioden burde i teorien være forbi, så vi fortsetter å søke etter hva årsakene til problemet kan være, sier Asperud.

Han forteller videre at det er et problem med togdeteksjonen, funksjonen som skal melde fra til bommene når trikken kommer eller passerer, og at dette problemet kun oppstår på Sørli.

– Vi er i tett dialog med leverandørene på hvordan vi kan løse dette, for det skal ikke være sånn. Det er teknologi som er datastyrt som betyr at det kan ta litt tid å finne ut av det, men vi jobber med full kraft for å forsøke å løse dette. Jeg kan ikke gi noe eksakt tid, men vi håper selvfølgelig det skal gå raskt, sier Asperud til Nordstrands Blad.

Grunnen til at skiltene kommer opp og forsvinner kort tid etter er fordi problemet forsvinner, før det igjen kommer tilbake, forteller kommunikasjonssjefen som sier at de overvåker situasjonen tett.

– Vi krysser fingrene for at dette er løsbart ganske lett og vi er veldig på saken, avslutter han.