Gå til sidens hovedinnhold

Trikkelinje 18 mellom Ljabru og Rikshospitalet var viktig og må gjenopprettes

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gratulerer Ruter med den nye trikketrase forbi Operaen og Bjørvika!

Det er endelig blitt trikker på de nye sporene som i årevis har ligget i Dronning Eufemias gate. Dette er virkelig bra for den nye bydelen i Bjørvika, her har folk fått et godt tilbud. Dette er en stor og god investering for byen. Skinnegående kollektivtransport er uslåelig.

Medaljen har en bakside.

De til dels store negative følgene av omleggingen av trikkerutene til Bydel Nordstrand var det ikke mange som hadde fått med seg. De uheldige konsekvensene har vært lite framme i informasjonen fra Ruter.

De største negative følgende er:

  1. Ingen direkte tilknytning til Jernbanetorget, Oslos viktigste knutepunkt, med Sentralbanestasjonen og T - bane. Nærmeste holdeplass er nå Dronningens gate, det er tre- fire hundre meter å gå til Oslo S. Det var på Jernbanetorget de fleste gikk av og på trikken med de tidligere rutene.
  2. Ingen holdeplass for trikken på Bussterminalen Grønland, som er byens eneste bussterminal. Nærmeste holdeplass på den nye trassen, er sju-åtte hundre meter unna.
  3. Munkegata trikkeholdeplass forsvant, den var viktig for overgang til buss, blant annet bussrutene 37 og 100, og for de som bor i området.
  4. Befolkningen på Nordstrand, Bekkelaget og Ekeberg mistet nå rute 18. Dette er kanskje den største negative følgen. Rute 18 var en viktig direkteforbindelse til sykehusene, Rikshospitalet og Ullevål, Universitetet på Blindern og Oslo Met. Rute 18 var viktig for sykehusansatte, pasienter med pårørende, studenter og mange andre som skulle på denne siden av Sentrum. Bydel Nordstrand hører til Ullevål sykehus.

Trikketilbudet ble dårligere for Nordstrand og Gamle Oslo
Ruter uttaler til Nordstrands Blad at deres analyser viser at mange får et bedre rutetilbud med denne ruteomleggingen, og at det blir flere avganger mellom Nationaltheatret og Nordstrand. Men her bør Ruter utfordres til å vise hva konsekvensene totalt sett blir for trafikantene. Hva blir forskjellen i reisetider mellom ulike reisemål? Det er flere som skal til Jernbanetorget eller reisemål øst eller nord for dette, og disse får en vanskeligere reise nå.

Det er ytterst få som har interesse av den nye linje 13 som går fra Ljabru til Bekkestua. Dette tilbudet er ikke sammenliknbart med gamle rute 18 til Rikshospitalet.

Bydel Nordstrand bør nå kreve at rute 18 gjenopprettes til Ljabru.