FRED OG RO: For å nå Rausjø må du ta en rusletur på grusveien fra Bysetermåsan. Her ved enden av sjøen er det også en fin badeplass og du kan sette opp et lite telt i utmarka eller strekke opp hengekøya i et tre.

Her ligger naturperlene på rad rundt svingen

Du trenger ikke å reise langt for å ha det fint i sommer.
Publisert

(Østlandets Blad) MARKA: De færreste av oss er bortreist på langtidsferie en hel sommer. Da er det godt å vite at det finnes små naturperler strødd innover i Marka, og du trenger ikke dra langt for å finne dem. Navn som Tømmerholtjern, Svartoren og Langen lyder kanskje ikke så eksotisk, men tar du en tur en fin sommerdag eller natt, vil du helt sikkert ikke angre.

Mange av stedene er lett tilgjengelig både med sykkel og bil, og har du små barn i familien kan de være med på en liten fottur, uten å gå beina av seg. Overnatting i telt ved vannkanten, er en fin belønning.

Lurer du på hvor du skal ta veien, er det en god start å skaffe seg et turkart over Østmarka og Sørmarka. Der kan du ta utgangspunkt i stedet du bor og se etter de blå feltene på kartet. Noen av vannene er ikke så store, men det tar de igjen på sjarmen.

Til vanns: Det er fint å padle på mange av vannene i Marka.

Til vanns: Det er fint å padle på mange av vannene i Marka. Foto:

Du kan sykle eller gå innover til perlene

Assuren er et enkelt mål å sykle til. Den ligger langs turveien mellom Sofiemyr og Stallerud, og forholdene er lagt til rette for friluftsliv ved Kloppa. Her er det både gapahuk og badebrygge, og god plass til å sette opp telt for ei natt eller to. I vår familie er Svartoren en av favorittene. Det oppdemmede vannet strekker seg som en tarm innover fra Rausjøveien, før du kommer til Bysetermåsan, og det aller fineste overnattingsstedet er på en odde omtrent midt i sjøen. Her er det plass til to-tre små telt. Du kan bade og fiske, nyte stillheten om kvelden, spise turmat og se morgensola stige over tretoppene. Det tar rundt en halv time å gå hit på stien langs vannet. Beregn litt mer hvis du har tung oppakning og små barn i følget.

Tømmerholtjern er et annet familievennlig sted. Det ligger et par kilometer innenfor parkeringen til sportshytta Sandbakken. Sist vi var her en grytidlig morgen, var det noen som sov fredelig i hengekøyene som dinglet mellom trærne, mens andre hadde funnet nattero i et lite telt.

Tidlig en morgen: Det er fin overnattingsplass ved Tømmerholtjern. Bildet er tatt grytidlig, før morgentåken letter og det er for tidlig å stå opp.

Tidlig en morgen: Det er fin overnattingsplass ved Tømmerholtjern. Bildet er tatt grytidlig, før morgentåken letter og det er for tidlig å stå opp. Foto:

Er dere en livlig familie på tur, er det ikke så enkelt å få se rådyr og elg, men kamperer dere ute kan det dukke opp andre skapninger. Ved Tømmerholtjern bor det en liten koloni med buorm, og den ene er så nysgjerrig at vi har gitt den navnet Orvar. Blir han trygg på deg, tar han gjerne en svømmetur og bukter seg i vannet. Noen par med stokkender holder også til ved tjernet.

NYSGJERRIG: Buormen, vi har kalt Orvar, holder til ved Tømmerholtjern.

NYSGJERRIG: Buormen, vi har kalt Orvar, holder til ved Tømmerholtjern.

Flere av vannene innbyr til padling, og er du medlem av Turistforeningen kan du ta ei natt eller to på turisthytta Øvresage, og låne kano der. Da kan du enten trille opp til Rausjø og utforske de nære omgivelsene, eller gå i motsatt retning og ta en lengre tur på Børtervann. Her er det også gode overnattingsmuligheter på holmene eller langs vannkanten.

VANNBLOMSTRING: Vannliljene, eller nøkkerosene om du vil, pynter opp på de fleste vannene.

VANNBLOMSTRING: Vannliljene, eller nøkkerosene om du vil, pynter opp på de fleste vannene.

Dette er bare noen eksempler på lokal sommeridyll i innlandet. For mange blir det ikke sommer uten en badedag ved Tusse, tur til Karlsrudtjern, der du kan svinge deg i Tarzan-tau over vannet eller total utflating på Gjersenga.

Tre ting det er lurt å ha med på en liten overnattingstur er: Godt liggeunderlag, myggmiddel og nok mat å kose seg med.

Så er det bare å nyte sommeren og hoppe i det!

STILFULL: Sivert stokkand skrenser innover Tømmerholtjern.

STILFULL: Sivert stokkand skrenser innover Tømmerholtjern.

BLÅKLOKKEVIKUA: En tur innover i marka er ofte som å vandre i ei blomstereng.

BLÅKLOKKEVIKUA: En tur innover i marka er ofte som å vandre i ei blomstereng.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken