Nye kjentmannsposter venter i Sørmarka og Østmarka

RØSLIG GRAN: Selv ikke Torgeri greier å favne om Gullsmedgrana i Østmarka.

RØSLIG GRAN: Selv ikke Torgeri greier å favne om Gullsmedgrana i Østmarka. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ni av 50 poster i den nye Kjentmannshåndboka som lanseres søndag, finner du i Sørmarka og Østmarka.

DEL

(Østlandets Blad) SKI/OSLO: Søndag slippes Kjentmannshåndboka 2018–2021 under åpningsfesten på Holen husmannsplass i Sørkedalen. Der kommer det garantert til å bli mye folk, inkludert ivrige kjentmannsjegere fra Follo.

Kjentmannshåndboka lanseres annethvert år. Boka inneholder en beskrivelse av 50 poster som er plassert rundt omkring i hele Oslomarka.

– Postene tar deg til trigonometriske punkter, gruver, vassdrag, tunneler, dammer og ruiner, forteller Trine Rom Giving, kommunikasjonssjefen i Skiforeningen.

Hver post er omtalt med en beskrivelse av stedet og er utstyrt med et lite kartutsnitt som viser hvor posten er å finne og hvor det lønner seg å starte turen.

Ni poster i Øst- og Sørmarka

– Ni av postene ligger i Østmarka og Sørmarka og vi kan gjerne røpe én post til Østlandets Blad også før lanseringen, lokker kommunikasjonssjefen.

Blant de aller ivrigste kjentmannsjegerne har spekulasjonene gått lenge om hva som blir de neste postene. ØB kan lette litt på sløret og opplyse om at post nummer 43 i den nye boka, er Gullsmedgrana, det høyeste treet i Oslo kommune.

Gullsmedgrana i Østmarka

– I 2010 ble alle trær i Oslo kommunes skoger skannet, og da viste det seg at en gran ved Gullsmeden i Østmarka var aller høyest med sine 44 meter. I dag er den sikkert 47 meter. I januar 2017 målte vi Gullsmedgrana var 2,45 meter i omkrets, målt 1,4 meter over bakken, står det å lese om denne posten.

Grana står ikke alene, så det kan være vanskelig å få et ordentlig inntrykk av høyden. I den lille, trange dalen like nordøst for Østre Gullsmeden står det en hel søskenflokk av høye graner. Dalen munner ut på vestsiden av Nord-Elvåga og står skjermet inntil en bratt skrent.

Postjakt i tre år

Parkeringsplassen ved Grønmo eller ved Skullerudstua er gode utgangspunkt for dem som vil ta denne posten. Kjentmannshåndboka blir å få kjøpt under lanseringen i Sørkedalen søndag, eller den kan bestilles fra Skiforeningen.

Postene står ute i tre år etter lanseringen, og du kan løse inn et kjentmannsmerke i gull, sølv eller bronse etter å ha tatt henholdsvis 40, 25 eller 15 av postene. I håndboka er det også markert hvilke poster som er best å tas på sommeren, hvilke som også er vinterposter og hvilke poster som er egnet for barn.

Artikkeltags