Fredsprisen 2022 gikk til belarusiske Ales Bjaljatski, den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial og ukrainske Center for Civil Liberties.

Vi ventet spent på den nye utstillingen, som åpnet etter fredsprisutdelingen 10. desember 2022.

Dette var en utflukt Oslo-Nordstrand Soroptimistklubb hadde planlagt etter sommerens vellykkede øyhopping-tur i Oslofjorden i juni 2022 og aktivitetsdag med åpent hus og grilling på aktivitetshuset for flyktninger på Lambertseter.

12 Ukrainske flykninger og like mange vertinner fra Soroptimister fra Nordstrand hadde meldt seg på til turen.

Snøvær og sykdom ga et stort frafall både på norsk og ukrainsk side, men fem kvinner og to menn fra Ukraina fikk en vellykket tur, sammen med fem vertinner fra Oslo-Nordstrand Soroptimistklubb på Nordstrand og én mannlig fotograf fra Bekkelaget Rotary.

Omvisningen var bestilt med tolk på engelsk, et språk mange ukrainere behersker. Heldigvis ble Anastasia med og tolket til ukrainsk, på halve omvisningen. Vår omviser Per fra Fredssenteret, ble veldig glad da Veronika melde seg som tolk, da Anastasia måtte dra.

Omvisningen som ellers hadde gått på engelsk, gikk da i sin helhet på norsk og ukrainsk. En flott utstilling, som godt kan godt kan sees en gang til. Nok en hyggelig tur med våre ukrainske venner, gir Soroptimistene på Nordstrand inspirasjon til nye utflukter og prosjekter, sammen med ukrainere i vårt nabolag. Vi ser frem til å oppleve ting sammen i 2023.