Gå til sidens hovedinnhold

Ble kjørt ned i sykkelfeltet

Artikkelen er over 6 år gammel

Før påske havnet syklist Helge Rege Gårdsvoll i asfalten da han ble kjørt ned av en bil ved Holtet stasjon. Nå ber han sjåførene skjerpe seg.

HOLTET: – Det skjedde i morgenrushet like etter passering av trikkeskinnene. Jeg bremset ned på grunn av lang bilkø. Da svingte bilen ved siden av meg inn i sykkelfeltet og traff meg i hoften. Jeg landet på siden, skled bortover fortauet, fikk solide skrubbsår og ødelagte klær, sier 30-åringen.

– Bilisten sa blinklyset var på, men det hadde jeg ikke sett fra siden av bilen. Politiet gav han et forelegg for brudd på vikeplikten. Det var en redelig sjåfør som har dekket utlegg til nye klær, legger Gårdsvoll til.

Han er en erfaren syklist som daglig sykler strekningen Mortensrud- Bjørvika/Skøyen.

– Det fortsetter jeg med. Sykkel er herlig som jobbtransportmiddel, og i forkjørsveier som Kongsveien er sykkel en effektiv måte å passere bilkøen på. Dessverre er ikke alle bilister like flinke med speilbruk og krysser sykkelfelt uten å se seg for. Ofte har jeg bremset hardt, men denne gangen klarte jeg ikke å unngå at bilen traff meg, sier han.

LES OGSÅ: Vil ha flere på sykkel i stedet for T-bane

Sneiet av bil

Uhellet er ikke første gang Helge Rege Gårdsvoll har nærkontakt med bil. Uken før han ble kjørt ned, sneiet en bil han i stor fart ved Nordseter skole.

– Jeg befant meg i sykkelfeltet i Ekebergveien retning Sæter da bilen passerte i meget høy hastighet, tutet heftig og svingte inn foran meg. Ut i fra min egen fart på 25 km/t, har jeg regnet ut at bilisten har kjørt i 77 km/t, altså godt over fartsgrensen på 50 km/t, forteller Gårdsvoll, som festet episoden på kameraet han har på styret.

«SinnaSaab» har han kalt innslaget som nå kan sees på Youtube.

– Jeg skjønner ikke hvorfor jeg irriterte denne bilisten. Hadde jeg måttet svinge til venstre på grunn av et hull i sykelfeltet, ville det gått ille, sier han, og legger til:

– Ikke sparte han mye på forbikjøringen heller. Halvminuttet senere passerte jeg bilen i køen foran Sæterkrysset.

LES OGSÅ: Ønsker oppstart av omdiskutert sykkelvei

Alle må vise hensyn

Selv med to lite hyggelige opplevelser i bakhånd, skryter Gårdsvoll av flotte sykkelfelt og gode forhold for tohjulinger langs Ekebergveien og Kongsveien.

– Men, noen bilførere lar seg likevel provosere voldsomt av at de må dele veibanen med oss. Ved Best Helse-bygget parkeres det i sykkelfeltet. Der bilene siger inn i Ekebergveien fra Raschs vei, står de i sykkelfeltet og venter på tur. Det sperrer veien for oss, sier han.

Men, selv om han ser bilister som ikke tar hensyn, er han klar på at heller ikke alle syklister oppfører seg eksemplarisk.Spesielt ille synes han det er at mange sykler på rødt lys ved fotgjengerovergangene.

– Ikke mange sekunder de sparer på det. Min oppfordring er at skal vi få til et godt samspill mellom kjørende og syklende over Nordstrand, må også syklistene skjerpe seg. Begge parter må vise gjensidig respekt for hverandre og trafikkreglene, sier han.

– Når jeg ser bilister i stor fart, farlig tett på oss i sykkelfeltet, tenker jeg: du skal kanskje rekke barnehagen. Jeg skal dit og hente jeg også. Begge vil vi komme trygt frem, sier Helge Rege Gårdsvoll.

LES OGSÅ: Nå kan du snart sykle i eget felt her