Gå til sidens hovedinnhold

Frykter fartsfantomene på to hjul

Artikkelen er over 6 år gammel

Henryk Malinowski frykter det må en enda mer alvorlig ulykke til før syklistene senker farten i Fisker Syversens vei, hvor det allerede har skjedd èn ulykke mellom syklist og fotgjenger.

NEDRE BEKKELAGET: I fjor svingte en syklist, sannsynligvis på vei til jobb, av fra Mosseveien og suste ned Fisker Syversens vei. Omtrent samtidig gikk en da 12 år gammel gutt rundt en hekk og ut i gangveien, som er den eneste passasjen forbi husene i veien.

Se video her:

Frykter ny ulykke

Gutten endte på sykehus, men kom til alt hell fra ulykken uten varige mèn. For naboene i Fisker Syversens vei var imidlertid marerittet blitt virkelighet.

Anslagsvis 50-60 syklister suser forbi ulykkesstedet hver eneste morgen. Om ettermiddagen sykler de tilbake samme vei. Henryk Malinowski bor i Fisker Syversens vei sammen med familien sin. Han er redd for at det bare er et tidsspørsmål før noe lignende eller enda mer alvorlig skjer. Han har sendt eposter til både kommunen og politiet, men har så langt ikke opplevd at noen tar tak i det han opplever som en veldig stor bekymring.

Les også: Ble kjørt ned i sykkelfeltet

– Fartstiltak virker ikke

I løpet av den drøye halvtimen Nordstrands Blad er på stedet fra klokken ti på åtte fredag morgen, suser minst 20 syklister forbi i stor fart. I alle fall i 30, kanskje 40 kilometer i timen, tror Malinowski, som ønsker seg en fartskontroll på stedet i rushet mellom klokken syv og ni om morgenen.

– Her er det skikkelig Tour de France, ser du. Det ble malt fartsstriper her i forrige uke som har til hensikt å få syklistene til å senke farten. Fartsdemperne virker ikke etter hensikten, slår Malinowski fast.

Les også: Victoria (18) vet godt hva det vil si å være syk

Bekymret for syk sønn

Hans sønn Max Malinowski (14) er kreftsyk, delvis døv og bevegelseshemmet. Hver morgen går han ut og venter på taxi som kjører ham til skolen.

– Max har ikke rask reaksjonsevne på grunn av sykdommen, og kan lett bli truffet av en syklist, sier Malinowski.

«Han har ingen sjanse å hoppe unna i tilfelle en syklist kommer plutselig. Veien er også svingete og uoversiktlig mange steder. Men syklistene oppfører seg som om dette var en bilvei.» skrev Malinowski i en klage til Utrykningspolitiet i september i fjor. Han mottok en telefon fra politiet etter det, men så skjedde det ikke mer. Også fjortenåringen selv er bekymret for sin egen sikkerhet i gangveien.

Les også: Etterlyser bedre merking av gangfelt

Leker ikke ute

– Moren min advarer meg hver gang jeg skal ut og gå her. Det er ganske risikabelt. Jeg pleier ikke å leke ute, forteller Max Malinowski.

– Barna leker ikke ute her, blant annet fordi det er så mange syklister som fyker forbi i stort fart på ettermiddagen, opplyser Henryk Malinowski.

Han minner om at den smale veien er en skiltet gangvei, og at loven sier at syklister skal holde gangfart på gangveier.

Gangveien brukes også av mange barn fra Ulvøya og omegn som skal til Nedre Bekkelaget skole. Ifølge Malinowski er mennene på hjul de største fartsfantomene. Han forteller at når han prøver å snakke med syklistene om farten deres, opplever han at mange blir aggressive.

– Jeg er stygt redd for at en mer alvorlig ulykke må til før noe skjer her, sier Malinowski.

Les mer fra noblad.no