Ungdomsfester er et foreldreansvar

Randi Hagen Eriksrud

Randi Hagen Eriksrud Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I Nordstrand Blad 4. juni kunne vi lese om fester på Katten og Bekkelagsbadet, mindreårige som drikker alkohol, og hjemme-alene-fester som går over styr. Ungdommen trenger foreldre som setter tydeligere grenser.

Det er alvorlig når ungdom drikker alkohol før de er 18. Vurderingsevnen blir dårligere, og det blir lettere å utsette seg selv og andre for unødig risiko. Risikoen for ulykker stiger under alkoholpåvirkning, og sex man angrer på skjer oftere når man har drukket.

I år har ungdomsfestene fått en ny risiko: covid-19. Alkohol gjør at ungdommen mister hemninger. Det er lettere å glippe på etablerte smittevernregler som håndvask og avstand til andre. I tillegg øker risikoen for atferd som er direkte smittefremmende, som tett kroppskontakt og drikking fra samme flaske.

Jonas Håreksson Andreassen i forebyggende avdeling ved Manglerud politistasjon advarer foreldre mot å være naive, og ber dem om å ikke reise fra tenåringene sine i helgene. Det er viktig.

Ungdom trenger foreldre som snakker med dem om alkohol, og som tør å sette tydelige grenser. Dette kan du som forelder gjøre.

• Sett tydelige grenser både for alkohol og sosiale sammenkomster. Forskning viser at i familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.

• Tilby deg å kjøre og hente når ungdommen skal ut, slik at du vet hvor ungdommen er, og hvem de er sammen med.

• Hvis du skal på hytta, må du sørge for at ungdommen din har noen andre å være hos. Ikke reis hjemmefra før du har snakket med den voksne som har ansvaret for dem, og utvekslet telefonnumre, slik at dere får tak i hverandre hvis noe skulle skje.

• Snakk med andre foreldre i klassen og i nabolaget, bli enige om felles regler, og hold tett kontakt med dem gjennom ungdomsårene.

• Snakk med ungdommen din om sammenhengen mellom fester, menneskemengder og smittespredning.

Våren 2020 har vært ekstra tøff for ungdommen. De er i en alder der sosial omgang med jevnaldrende er helt avgjørende, og nå har de hatt flere måneder der kontakten med venner og kjente har vært begrenset. Jeg skjønner at det kanskje er ekstra kjipt å være streng forelder akkurat nå. Men dessverre har det aldri vært viktigere at foreldre tar et tydelig ansvar, og setter klare grenser for tenåringene sine.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags