Gå til sidens hovedinnhold

Utbyggingen på Ekebergsletta må stanses

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skjebnen til dagens KFUM-stadion, der forøvrig fotballaget har stor suksess denne sesongen, skal snart avgjøres i Oslo bystyre.

Byrådet har lagt fram en sak der det går inn for en storstilt utbygging, og i realiteten en nedbygging og privatisering av fellesskapets eiendom.

En stor del av sletta skal etter planen bygges ned, til fordel for eliteidrett - på bekostning av breddeidretten.

KFUM-arena skal bygges ut med plass til 3000 tilskuere. For noen år siden skulle kapasiteten kun økes til 2200 plasser.

Hva hvis KFUM rykker opp i Eliteserien? Vil klubben fortsatt være tilfreds med kun max 3000 tilskuere? Neppe.

Utbyggingen kan med andre ord bli større enn det byrådet nå går inn for skal vedtas. Det skal i tillegg bygges svømmehall på anlegget, og antall parkeringsplassser i området må økes.

Belastningen på området vil med et slikt stort anlegg øke kraftig, noe også lokalbefolkningen har vært engstelige for. Det har vært stor motstand i mange år mot arenautbyggingen.

Store deler av de 400 mål med grønne sletter er nå under sterkt press fra utbyggere som vil bygge større og høyere idrettsanlegg.

Rødt Nordstrand har helt siden planene ble lansert vært sterkt i mot gigantutbyggingen. I 2015 gikk vi til valg for å få stoppet planene. Det gjorde også MdG og SV som nå dessverre har snudd og støtter planene.

Dersom planene blir realisert er det rett ut sagt et ran av Oslos fineste uteområder fra befolkningen.

Helt inntil KFUM-stadion er det et skogholt som har stor betydning for nærmiljøet. Dette skogholtet står i fare for å bli totalt rasert. Riktignok skriver byrådet at enkelte trær skal bevares, men den grønne bufferen blir kraftig redusert.

Hvis bystyret sier ja til KFUMs planer, vil dette åpne for mer utbygging. Bækkelaget Sportsklubb og Oslo Idrettskrets står bare og venter på å få godkjent sine planer.

Alle vil ha sin del av Ekebergsletta for å bygge den ned, gjerde inn og leie ut kontorlokaler, festlokaler, badeanlegg osv. til blodpriser.

Rødt Nordstrand er i mot kommersialiseringen av idretten fordi det bidrar til å ekskludere barn fra viktige fellesarenaer. Utbyggingen det her er snakk om vil forsterke allerede eksisterende forskjeller i bydelen - mellom de som har råd til å bruke det private tilbudet til KFUM og de som ikke har det.

Trolig skal denne saken avgjøres i bystyret i løpet av høsten. Rødt Nordstrand vil kreve at Rødts bystyregruppe stemmer i mot forslaget, og gjør alt partiet kan for å få stanset denne utbyggingsgalskapen av hele Oslos Ekebergsletta en gang for alle.