I snakk med Stoltenberg

LYTTER: Da statsministeren talte, var det total stillhet i salen. Han pratet mye om skolepolitikk og viktigheten av å bruke stemmeretten.
FOTO: TARA SØDERHOLM

LYTTER: Da statsministeren talte, var det total stillhet i salen. Han pratet mye om skolepolitikk og viktigheten av å bruke stemmeretten. FOTO: TARA SØDERHOLM

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Jens Stoltenberg vervet unge til AUF og medga at Ap ikke er det perfekte partiet, da han besøkte Bjørnholt videregående.

DEL

BJØRNDAL: I forkant av kommune- og bydelsvalget som nærmer seg med stormskritt snakket han med elevene om temaer elevene selv er opptatte av.

Del på Facebook

Idet statsministeren gikk opp mot scenen i aulaen, ble applausen høyere og høyere. Over 800 elever hadde møtt opp for å høre hva statsministeren hadde å si, og å stille egne spørsmål.

– Ekstra spennende

Like før sto en litt nervøs, men utrolig ivrig elevrådsleder Melina Sharghi (18) står utenfor skolen og forbereder seg på å ta imot statsministeren.

– Vi er vant til å ha besøk, men dette er ekstra spennende, sier hun.

Elevene har forberedt spørsmål, og mye handler om bruken av stemmeretten, og hendelsene 22. juli.

– Mye kommer til å handle om hvordan han taklet det, og det skal han ha ros for, sier Melina alvorlig.

Folkelig stemning

Da statsministeren inntar scenen og begynner å prate, er det total stillhet i salen. Det første emnet har snakker om er ikke overraskende bruken av stemmeretten.

I salen sitter en haug med førstegangsvelgere, og ikke alle har bestemt seg for hva og i det hele tatt om de skal stemme. Det er statsministeren fullt klar over.

– Du trenger ikke være enig i alt, for det finnes ikke ett perfekt parti. Ap, som jeg er fra, er heller ikke perfekte, bare ikke si det til noen, smiler han.

Stemningen er lett og folkelig, og spørsmålene fra salen er både av hverdagslig og politisk karakter.

– Når får vi mer stipend?, kommer det fra en i salen.

– Skal du ha det av meg, lissom? svarer Stoltenberg vittig.

Rett fra hjertet

Etter statsministerens agitasjon, får tre elever fra skolen mulighet til å snakke litt nærmere med ham. Ved en liten sofagruppe står de tre spente elevene ventende. De er alle førstegangsvelgere, og statsministeren åpner ved å spørre om de skal bruke stemmeretten sin.

Det skal de.

En av elevene er Lise Nikita Stefferud (18) fra Nordstrand. Hun har en sak som virkelig brenner for, og som gjør valget av parti vanskelig for henne.

– Noe som virkelig er en hjertesak for meg, er pelsdyr. Hvordan kan dere støtte det når det gang på gang er vist hvordan dette foregår? spør hun og får straks et annet drag over ansiktet, det er tydelig at dette virkelig står henne nært.

Statsministeren forklarer at dette er et tema som nettopp har blitt tatt opp internt i Ap, og at de nå har skiftet standpunkt.

Vervekampanje

Til tross for seriøsiteten, var det god stemning i sofagruppen. Stoltenberg spør om hun er medlem av AUF, men det er hun ikke. Så drar han frem en liten lapp og en penn.

– Hvis du skriver navn og mailadresse her, så kan du melde deg inn nå, sier han med et smil om munnen.

– Jeg kan jo ikke si nei til statsministeren! sier Lise Nikita og skriver ned informasjonen, litt rødmende.

Like etter måtte statsministeren løpe videre, timeplanen er ekstra tett under valgkampen. Igjen står tre førstegangsvelgere, som gjerne skulle hatt noen minutter til til å diskutere med statsministeren.
 

Artikkeltags