– Vi må nå ut til de velgerne som ikke stemmer

BRUK STEMMERETTEN: Abdullah Alsabeehg (Ap) foran boden på Holmlia hvor du kan forhåndsstemme til bystyre og bydelsutvalg helt frem til valgdagene 13. og 14. september. Foto: Aina Moberg

BRUK STEMMERETTEN: Abdullah Alsabeehg (Ap) foran boden på Holmlia hvor du kan forhåndsstemme til bystyre og bydelsutvalg helt frem til valgdagene 13. og 14. september. Foto: Aina Moberg

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

58 prosent av Søndre Nordstrands beboere brukte stemmeretten sin ved kommunevalget i 2011. Abdullah Alsabeehg ber langt flere finne veien til bydelens valglokaler når nytt bystyre skal velges 14. september.

DEL

HOLMLIA: – Den som stemmer bestemmer! Og, Søndre Nordstrands beboere, er i likhet med resten av Oslos befolkning, opptatte av sitt nærmiljø, hyppigere buss- , trikk-, tog- og T-baneavganger, gode skoler, nok barnehager, idrettsanlegg og gode helsetilbud, sier bystyrepolitiker Alsabeehg.

–Jeg er derfor helt sikker på at de førti prosentene som ikke stemte for fire år siden, likevel har en klar mening om disse temaene, sier han.

LES OGSÅ: Får undervarme og nytt kunstgress

Forklarer ulikhetene

29-åringen, som representerer Arbeiderpartiet, kom til Norge fra Bahrain som flyktning på slutten av 1980-tallet, er oppvokst og bor fortsatt på Holmlia. Fra 2011 har hans arbeidsplass vært på Rådhuset som Aps fraksjonsleder i bystyrets samferdsels - og miljøkomité.

Nå, fem uker før et nytt valg, ser han det som en viktig oppgave å nå velgere som ikke stemmer fordi de ikke ser forskjell på partienes lovnader og gjennomføringskraft.

– Min oppgave som opposisjonspolitiker i et Høyre-styrt Oslo, er å forklare velgerne forskjellen på de ulike partiene. Folk må forstå at vi har et demokratisk system basert på tillitt til at de som styrer bestemmer, sier han, og fortsetter:

– Når jeg forklarer, merker jeg raskt at bydelens beboere blir mer motiverte til å bruke stemmeretten sin. Nøkkelen er å mobilisere beboere i Søndre Nordstrand til å stemme flere lokale politikere inn i det nye bystyret fra 2015-2019.

Apropos valgdeltakelse. I 2011 kom Søndre Nordstrand helt opp på 6. plass av Oslos 15 bydeler når det gjelder fremmøteprosent (58.83). Best var Vestre Aker med 71.16 prosent, dårligst var Grünerløkka med 53.25 prosent fremmøtte.

Vil ta tilbake makten

Selv om Alsabeehg lar egen bydel få stor plass i sitt politiske hjerte, er han imidlertid helt klar på én viktig ting:

– Det er viktig å ha lokalt innsyn i saker som kommer på dagsorden, men jeg er valgt som Ap-politiker for hele hovedstaden, og stiller til valg for et smartere og bedre Oslo.

Han håper årets valgresultat skal gi han fortsatt bystyreplass, og at Arbeiderpartiet tar tilbake makten fra Høyre. Den har partiet ikke hatt siden Rune Gerhardsen gikk av som byrådsleder i 1997.

LES OGSÅ: Katastrofalt om Holmliahallen blir stengt

Ikke på kumulert plass

I det sittende bystyret har Søndre Nordstrand fem av 59 representanter, alle fra Arbeiderpartiet. Foruten Alsabeehg, er det Elvis Chi Nwosu, Nadeem Butt, Zaineb Al-Samanari og Ubah Abduqadir. Ap har totalt 20 representanter, Høyre (22) SV (4), Rødt (2), Krf (1), Venstre (5), Frp (4) og Miljøpartiet De Grønne (1).

Ved valget i 2001 ga forøvrig 47 prosent (7.323 personer) av Søndre Nordstrand-velgerne sin stemme til Arbeiderpartiet. 3.740 personer stemte på Høyre, 967 på SV, 248 stemte på Miljøpartiet de Grønne og 80 personer på Senterpartiet.

Den gang stod både Alsabeehg og Butt på kumulert (prioritert) plass, og Alsabeehg kom på 8.plass på listen over flest personstemmer til bystyret. I Ap fikk kun varaordfører Libe Riebe-Mohn og Rune Gerhardsen flere stemmer.

Foran høstens valg er ingen av Søndre Nordstrands Ap-politikerne på kumulert plass.

– Nå er det opp til velgerne å sette kryss ved navnet mitt på Aps liste 14. september. Jeg håper på fornyet tillit for det er mange lokale saker å ta tak i, bedre busstilbud, lokale møteplasser og å få «shinet opp» Holmlia og Hauketo. Sistnevnte har potensiale til å bli et nytt knutepunkt, sier Alsabeehg.

Toppkandidater fra MDG og Senterpartiet

Han er glad to andre partier har kumulerte kandidater fra Søndre Nordstrand. Det er Senterpartiets, Aisha Naz Bhatti (34 år) fra Holmlia og Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat, Mohammad Shoaib Sultan (42 år) fra Bjørndal.

– Det er to dyktige politikere, og det er viktig å få Søndre Nordstrand-beboere inn i bystyret uansett hvilket parti de representerer, sier Alsabeehg.

LES OGSÅ: Drømmer om øytur på bysykkel

Vil inn i bystyret

Til kommunevalget har bydelen representanter fra elleve partier. Foruten de kumulerte kandidatene, kan alle på listene via personstemmer få plass i bystyret. Her ser du hvor mange fra hvert parti i Søndre Nordstrand som er nominert og hvilken kandidat som står øverst på listen:

Arbeiderpartiet: 3 kandidater, Abdullah Alsabeehg på 13. plass. Høyre: 2 kandidater, Ståle Hagen på 29. plass. Krf: 6 kandidater, Sigrid Rege Gårdsvoll på 3. plass. Miljøpartiet De Grønne: 5 kandidater, Mohammad Shoab Sultan på 4. plass. Partiet de Kristne: 5 kandidater, Vigdis Ø. Wilhelmsen på 7. plass. Pensjonistpartiet: 1 kandidat, Eivind Frode Labråten på 13. plass. Piratpartiet: 2 kandidater, Øystein Jacobsen på 1. plass. Senterpartiet: 5 kandidater, Aisha Naz Bhatti på 1. plass. Rødt: 4 kandidater, Rameen Najam Sheikh på 11. plass. SV: 1 kandidat, Trine Dønhaug på 9. plass. Venstre: 3 kandidater, Kyrre Alvær på 20. plass.  

Ni partier vil inn i bydelsutvalget

Samtidig med årets kommunevalg skal det også velges nytt bydelsutvalg i Oslos 15 bydeler. I Søndre Nordstrand består BU i dag av 8 representanter fra Arbeiderpartiet, 4 fra Høyre og én representant fra henholdsvis Venstre, SV og Frp. Shabaz Tariq (Ap) er BU-leder, Erik Logstein (Høyre) er nestleder.

LES OGSÅ: Håper de skjønner viktigheten av Oslo-Sør satsing

Ni partier i Søndre Nordstrand ønsker seg plass i det nye bydelsutvalget for å kunne være med å bestemme lokalpolitikken fra januar av.

Her er partiene med toppkandidatene i parentes: Arbeiderpartiet (Shabaz Tariq), Frp (Anne Helen Hjelmerud), Høyre (Arild Anderson), Krf (Sigrid Rege Gårdsvoll), Miljøpartiet De Grønne  (Lillian Bredal Eriksen, Rødt (Florus Groentjes), Senterpartiet (Quaman Kalif Musse), SV (Guri Riksaasen) og Venstre (John Bjørnøy).

Artikkeltags