Får mye kjeft, men tar likevel gjenvalg

TROR PÅ FIRE NYE ÅR: Arve Edvardsen (Høyre) leder bydelsutvalget på Nordstrand, mens Kristin Sandaker (Ap) leder bydelsutvalget i Østensjø. Selv om de er politiske motstandere var tonen god da de møttes til valgprat på bydelsgrensen. Foto: Aina Moberg

TROR PÅ FIRE NYE ÅR: Arve Edvardsen (Høyre) leder bydelsutvalget på Nordstrand, mens Kristin Sandaker (Ap) leder bydelsutvalget i Østensjø. Selv om de er politiske motstandere var tonen god da de møttes til valgprat på bydelsgrensen. Foto: Aina Moberg

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

14. september skal det, i tillegg til nytt bystyre, også velges nye bydelsutvalg i Oslo 15 bydeler.

DEL

NORDSTRAND/ØSTENSJØ: Vi har i den anledning stilt lederne av bydelsutvalgene (BU) i våre to bydeler, Arve Edvardsen (Høyre) i et "blått" Nordstrand, og Kristin Sandaker (Arbeiderpartiet) i et "rødt" Østensjø, noen spørsmål om egen bydel.

– Hvordan er det å være BU-leder?

Arve Edvardsen (heretter AE): – Jeg er overrasket over den påvirkningskraften jeg har. Jeg har god kontakt med bydelsdirektøren, og Høyre har god gjennomslagskraft gjennom et solid borgerlig flertall i bydelsutvalget.

Kristin Sandaker (heretter KS): – Det er først og fremst interessant, noen ganger veldig skummelt og kunne vært veldig mye bedre. Det vil bli bedre om vi etter valget får et byråd som vil bruke penger på bydelens kjerneoppgaver.

– Får du mye kjeft av bydelens beboere?

AE: – Jeg får en del e-poster, spesielt om stenging av Solveien og ikke stenging av Kåres vei. Jeg blir vant til å leve med innspill og kjeft.

KS: – Egentlig ikke. Det er mest kjeft i byutviklingssaker, mens de som bruker bydelens tjenester er fornøyde.

– Er det mange engasjerte beboere?

AE: – I enkeltsaker ja. Trafikkforhold, reguleringssaker, sykkelfelt Langbølgen, Ekebergsletta for nevne noe.

KS: – Det er veldig mange informerte og skolerte folk i bydelen som jeg må takke for alt de kan, og for alle tanker de har rundt sitt eget lokalmiljø.

– Hvor stor makt har bydelsutvalget?

AE: – Formell makt er begrenset til budsjettansvar for bydelens virksomhet. Uformelt har vi stor innflytelse i besluttende organ som i bystyret i for eksempel i reguleringssaker. Vi har fått mye gjennomslag.

KS: – Bydelen vil se annerledes ut med rødgrønt flertall i Oslo etter 18 år med Høyre. Vi har klart å få en rødgrønn profil til tross for det blåe kuttbudsjettet, men bydelen vil slippe kuttene når det blir et byrådsskifte.

– Er du BU-leder de neste fire år, og hvorfor skal man gi deg et ekstra kryss på valgseddelen?

AE: – Ja, det tror jeg. Det holder at man gir Høyre sin stemme. I BU har vi i dag 7 av 15 representanter, og mangler bare én på simpelt flertall i bydelsutvalget.

KS: – Ja, det tror jeg. Jeg er en modig lokalpatriot med et engasjert hjerte. Jeg er ikke redd for si ifra noe sted, og det skal jeg fortsette med.

– Hvilket parti er største utfordrer i din bydel i år?

AE: – Miljøpartiet De Grønne er jokeren, og har stor mulighet til å komme inn i BU. Meningsmålingen viser at de støtter Arbeiderpartiet i bydelsutvalget.

KS: – Høyre utfordrer oss, og vi er "redd" Høyre i Østensjø. De vil konkurranseutsette tjenester med de følger det får for de ansatte i bydelen og deres mulighet til å levere gode tjenester.

– Hvor viktig er sammensettingen av bydelsutvalget?

AE: – Det er viktig for å få god forutsigbarhet. Dersom Høyre er størst, kan vi få til gode avtaler med de andre borgerlige partiene.

KS: – Veldig viktig fordi bydelen er full av forskjellige folk som foreslår ting BU skal bearbeide. Jeg ser frem til å få inn nye engasjerte lokalpolitikere fra hele partispekteret.

– Hvorfor er det viktig at lokalbefolkningen stemmer ved BU-valget?

AE: – Veldig viktig. Jeg håper på en oppslutning på 70 prosent mot 63 prosent i 2011.

KS: – Utrolig viktig. Skal man ha noe å si må man avlegge stemme. Østensjø bydel står sterkere jo flere som deltar i valg av nytt bydelsutvalg.

– Hvordan nå sofavelgerne?

AE: – Vi går dørbank i hele bydelen.

KS: – Appellen til alle er: gå og stem ved alle tre valgene, både bystyre-, BU- og kirkevalget.Vi forteller folk at om du sitter hjemme så er det "en halv stemme" til det partiet du ikke liker.

LES OGSÅ: Vi må nå ut til de velgerne som ikke stiller

– Hvorfor skal man stemme Høyre på Nordstrand og Arbeiderpartiet på Østensjø?

AE: – Det viktigste er at man da får videreføring av fritt brukervalg i hjemmebaserte tjenester, og at Nordstrand opprettholder sin status som en attraktiv bydel. Det gjør seg blant annet gjeldende i stor etterspørsmål av boliger. Det er greit at det er dyrt å bo på Nordstrand.

KS: – Arbeiderpartiet er et stort folkeparti, det klart største i bydelen. Man kan være sikker på at man aldri er langt unna neste Ap-medlem som passer på og sier fra til BU om ting i lokalmiljøet. Vi lover å ta tak i alle saker.

– En blå og en rød bydel. Hva er egentlig forskjellen?

AE: – Røde bydeler kritiserer ofte det blå byrådet og vil ha flere offentlige enn private tjenester. Men, både Høyre og Arbeiderpartiet er seriøse partier som er styringsdyktige.

KS: – Partienes styringsvilje for å få like muligheter for alle og en sosial utjevning.

– Største utfordring/viktigste sak i din bydel?

AE: – Trafikk. Vi skal i neste periode oppdatere trafikkplanen. Vi skal videreføre god økonomisk styring. Bydel Nordstrand har i dag 60 millioner kroner i overskudd.

KS: – Byutvikling. Mange vil flytte til eller hjem igjen til bydelen de vokste opp i. Vi vil lage nye møteplasser og sørge for frivillighet for alle. Eterfabrikken og byutvikling oppe på en ny Manglerudtunnel står i fokus for oss.

– Din personlige fanesak?

AE: – Jeg er opptatt av å legge forholdene til rette for syklister, sykkelfelt langs Kongsveien, helse- og miljø, Ekebergsletta og å få gjenåpnet Kafé Utsikten.

KS: – Jeg gikk inn i politikken for å få frukt og grønt til ungene på skolen. Folkehelse er viktig for meg, og jeg vil gjeninnføre frukt og grønt i bydel Østensjø.

– Hva har Høyre gjort i Bydel Nordstrand og Arbeiderpartiet i Bydel Østensjø de siste fire årene?

AE: – Vi har jobbet for å finne gode løsninger på Sæterutbyggingen, Ekebergsletta og Lambertseter gamle senter syd.

KS: – Vi har kjempet for å opprettholde stillinger i barnehager og vikarbudsjettene der. Innført en pott med grønne midler som inspirerer til grønne tiltak. Vi har ansatt en folkehelsekoordinator. Trafikkplan for Østensjø og bedre helsesøster/skolehelsesøster er ting jeg er stolt av å ha fått til.

– Ergrer du deg over noe du ikke fikk til i løpet av disse fire årene?

AE: – Ja, det er en sak. Til tross for at ingen kommer til å bruke det nye sykkelfeltet i Langbølgen på grunn av høydeforskjellen, ble det vedtatt. Det er jeg svært skuffet over.

KS: – Ja, at vi har måttet kutte for mye penger til praktisk bistand.

Artikkeltags