Sultan fra Bjørndal kan bli Oslos nye ordfører

Valgvake Miljøpartiet de Grønne. Shoaib Sultan 4. kandidat og orførerkandidat i Oslo. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Valgvake Miljøpartiet de Grønne. Shoaib Sultan 4. kandidat og orførerkandidat i Oslo. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Arbeiderpartiet og Høyre er fortsatt de to største partiene i Oslo, men vår neste ordfører kan bli Bjørndals Shoaib Sultan fra Miljøpartiet De Grønne.

DEL

OSLO: Det kan ta tid før Oslo-folk får vite hvem som skal styre byen de neste fire årene.

Valgresultatet for Oslo viser at Arbeiderpartiet får 20 mandater (32 %), Høyre 19 mandater (31.8%), MDG 5 mandater (8.1%), Venstre og Frp 4 mandater hver, Rødt og SV 3 mandater hver og KrF 1 mandat i det nye bystyret.

Det går mot den laveste valgdeltakelsen i kommunestyrevalget på landsbasis siden 2003. Under 60 prosent har avgitt stemme. I Oslo er fremmøteprosenten 62. 9 prosent.

LES OGSÅ: Din stemme kan avgjøre valget

Jokeren Miljøpartiet De Grønne vil ta seg god tid, og etter det NTB forstår regner partiet med at bare sonderingene med Arbeiderpartiet, Høyre og de andre partiene kan ta en uke. Deretter skal det forhandles om konkret politikk og posisjoner med den utkårede motparten.

Oslo-partiet er beredt til å ta seg god tid, vel vitende om at nykomlingene møter drevne motspillere i forhandlingene.

Forhandlingsklare

Det er Oslo-lagets forhandlingsutvalg som skal sondere og senere forhandle med de andre partiene. Det består av lokallagsleder Torkil Vederhus, førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg, andrekandidat Harald Nissen og tidligere nasjonal talsperson Hanna Marcussen.

Men både ordførerkandidat Shoaib Sultan (fra Bjørndal) og partiets ene stortingsrepresentant Rasmus Hansson følger med fra sidelinjen og kommer gjerne med innspill underveis.

Et godt sykkelveinett gjennom byen, ren luft og ikke minst stans i veksten av biltrafikken inn til byen, er blant de viktige sakene for Oslos grønne.

LES OGSÅ: Stod først i stemmekøen

Krever ordføreren

 Dessuten vil partiet at deres fjerdekandidat Shoaib Sultan skal få ordførerjobben

– Vi kommer ikke til å gi ved dørene, sa Rasmus Hansson, en av to nasjonale talspersoner, under partilederdebatten natt til tirsdag.

Rasmussen Hansson svarte forøvrig et helt klart JA da NRK Østlandsendingen, etter at valgresultatene var klare, ble spurt om han ville kreve av Raymond Johansen (Ap) at Sultan blir ordfører i et samarbeid med venstresiden.

LES OGSÅ: Får mye kjeft, men tar likevel gjenvalg

Rød inni?

MDG har på få år vokst dramatisk, ikke bare i Oslo. Ved forrige lokalvalg fikk partiet 0,9 prosents oppslutning. I år ligger partiet an til å få 4,2 prosent på landsbasis. Det betyr at partiet vil gå fra 24 kommunestyrerepresentanter på landsbasis totalt, til flere hundre.

Partiet kan havne på vippen i 20 kommuner. Mange vil med interesse følge med på hvorvidt partiet velger venstresiden i flest tilfeller. Det vil i så fall tas til inntekt for synet om at MDG er «grønn utenpå og rød inni».

Hansson insisterer imidlertid på at selv om det skulle ende med hovedsakelig rødgrønt samarbeid rundt omkring, betyr ikke det at partiet ikke er blokkuavhengig.

LES OGSÅ: Må nå ut til de velgerne som ikke stemmer

Best mulig miljøpolitikk

– Da betyr det at venstresiden gir oss bedre miljøpolitikk enn høyresiden, men vi blir jo ikke sosialister av den grunn. Vi blir samarbeidspartnere for dem som gir best miljøpolitikk og den dagen høyresiden leverer bedre, er de en interessant partner, sa Hansson.

Artikkeltags