Meteorologen: – Vi forventet byger, men ikke så kraftig

UVÆR: Uværet i Oslo onsdag kveld kom brått på, selv for metrologene. På Nordstrand kirkegård veltet et stort tre. Foto: Nina Schyberg Olsen

UVÆR: Uværet i Oslo onsdag kveld kom brått på, selv for metrologene. På Nordstrand kirkegård veltet et stort tre. Foto: Nina Schyberg Olsen

Av

27 millimeter nedbør på én time, torden og kraftige vindkast. Selv meteorologene ble overrasket.

DEL

OSLO (Nettavisen): En kraftig tordenbyge dro inn over Oslofjorden og traff Oslo onsdag kveld. På Blindern ble det målt vindkast på 21 meter i sekundet.

Oversikten på yr.no viser at det falt 3,1 millimeter nedbør på Blindern i tidsrommet fra klokka 21 til 23. På Løren øst i Oslo ble det målt 27 millimeter på én time.

– Meteorologene skrev i sitt varsel spredte byger, men vi forventet ikke at noen av dem skulle bli så kraftige, skriver Meteorologisk institutt i et Twitter-svar til en som lurer på hva som skjedde.

– Vi ventet byger, men ikke så kraftig som den som traff Oslo med torden, skriver de i et svar til en annen som påpeker at yr.no ikke var i nærheten av å varsle dette uværet.

– Vanskelig å varsle

– Regnbyger som dette er det vanskelig å varsle. Vi som var på vakt så det var på vei én time i forkant. Det er en utfordring å varsle når været endrer seg så raskt, men det er noe vi må vurdere, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til Nettavisen.

Hun forteller at det var Oslo som fikk tyngden av uværet med Løren på topp i målt nedbør på én time, 27 millimeter, som nevnt. I Råde i Østfold ble det målt 13 millimeter på én time.

Opp mot 30 grader

Etter regn, kommer sol, og nå tyder værvarselet på sol og for det meste fint vær både over hovedstaden og stort sett hele Sør-Norge kommende helg.

– Det kan bli opp mot 30 grader inn mot Sørlandet og nordover til Oslo lørdag og søndag. Da får vi en blaff av varmen fra Europa, sier Moxnes til Nettavisen.

(HET HELG: Lørdag får Norge et blaff av hetebølgen fra kontinentet. Det kan bli opp mot 30 grader, tror meteorologene og minner om solkrem og pause fra sola. Foto: Meteorologisk institutt)

Kaldere fra mandag

– Fra mandag blir det kaldere vær igjen, så det er en kortvarig varm periode vi får oppleve denne helgen, sier meteorologen.

I nord er det mye rufsete vær i vente, spesielt Nordland får en våt helg. Det ventes også en god del nedbør i Trøndelag, spesielt nord for Trondheimsfjorden.

– Fredag ser spesielt våt ut i Trøndelag, sier Moxnes.

Vestlandet ser ut til å få stort sett oppholdsvær.

– Det vil blåse litt lengst sør på Vestlandet. På kysten av Rogaland venter vi nordvestlig kuling torsdag og fredag.

– De høyeste temperaturene på Vestlandet ventes å bli mellom 15 og 20 grader, sier Moxnes til Nettavisen.

Værvarselet Østafjells for lørdag er som følger: «Skiftende bris, sørvest frisk bris på kysten fra utpå ettermiddagen, liten kuling på kysten av Agder og Telemark. For det meste pent vær, men mulighet for lokale regnbyger nord på Østlandet om ettermiddagen. Varmt», skriver Meteorologisk institutt.

(27 MILLIMETER: På Løren i Oslo, der dette bildet ble tatt, ble det onsdag målt 27 millimeter nedbør på en time, ifølge meteorologene. Foto: Trond Lepperød Nettavisen)

(Slik blir været i noen utvalgte byer i Norge inn mot helga. Det ventes temperaturer opp i 26 grader lørdag. Foto: Faksimile Meteorologisk institutt/Yr)

Travel kveld for Oslo brannvesen

Ved 21-tiden onsdag meldte Oslo brann- og redningsetat at de hadde så godt som alle ressurser ute for å håndtere ekstremværet.

Da hadde de notert 30 oppdrag siden klokka 20.40.

– Mye overvann skaper store problemer i trafikken, og fører til oversvømmelse i kjellere. Store trær har veltet, blant annet i Seilduksgata og Helgesens gate, meldte brannvesenet.

Ved 22-tiden hadde været roet seg.

– Bymiljøetaten, Hafslund, Vann- og avløpsetaten, Sporveien, OBRE og flere andre etater arbeider fortsatt på spreng for å håndtere skadene. Det er hovedsakelig trær som har falt ned, oversvømmelser i kjellere, og forskjellig annet. Ingen alvorlige skader, meldte 110-sentralen på Twitter.

Artikkeltags