Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for lyn og torden i det sentrale Østlands-området onsdag.

Tordenværet starter i sørvest og beveger seg nordøstover. Det vil være store lokale forskjeller i intensitet og noen steder vil ikke få tordenvær, melder de på Twitter.

De anbefaler at man holder seg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet ved å følge med på værradar eller lynkart.

– Søk ly. Unngå åpne sletter og store trær. Ikke svøm eller bad, skriver de.

Kan føre til skader

Tordenværet kan føre med seg lokale kraftige vindkast, og det er derfor også sendt ut gult farevarsel på dette.

Det er ifølge Meterologisk institutt fare for skade på objekter som følge av lynnedslag.

– Strømforsyningen og tv/internett kan bli påvirket. Hagl kan forekomme og kan for eksempel gi forbigående glatte veier. Større hagl kan føre til skade på for eksempel bil eller avling. Lynnedslag kan føre til brann og bygninger og skog.

Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring advarer også mot været på Østlandet i dag.

– Lyner det der du bor bør du trekke ut støpslene til all elektronikk med en gang, og heller klare deg med mobil til det er over. 3 av 4 lynskader dreier seg om kortslutning, sier han i en pressemelding.

I fjor behandlet forsikringsbransjen 2394 lynskader til en kostnad av rundt 100 millioner kroner. De ti siste årene har bransjen registrert 54000 lynskader til en kostnad av over 2 milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge.

Bør koble seg av strømnettet

60 prosent av alle lynskader skjer i juni, juli og august. Elektriske kortslutninger dominerer skadetallene etter lynnedslag, men det er brannskadene som er dyrest å erstatte, ifølge Brandseggen.

– Dagens tordenvær kan i tillegg føre med seg lokalt kraftige vinkast og regnbyger. Alle som bor i det sentrale Østlands-området bør komme seg ut og sikre løse gjenstander, parasoller og trampoliner, sier Brandseggen.

Han sier også at man bær være forberedt på at strømmen kan bli borte i mange timer.

– Helst bør du trekke ut støpselet til både TV, datamaskiner og mobiler eller powerbank på lading, i tillegg til internett. Det beste og enkleste er å koble alle enhetene fra strøm- og telenettet, sier han.