Gå til sidens hovedinnhold

Vi går for valgfrihet og best, ikke billigst, eldreomsorg!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet vil at eldre skal være sjef i eget liv. Vi vil ha en eldreomsorg som gir trygghet og frihet. Frihet til å velge hvordan man vil leve og hva dagen skal inneholde. Hånd i hånd med kvalitet går gode arbeidsvilkår for ansatte.

Vi registrerer at høyresiden pøser på med standardinnlegg i debatter og media, også her på Nordstrand og i denne avis, om at valgfriheten er i fare med Ap i lederposisjon. Det motsatte er tilfelle. Vi kan vise til håndfaste resultater etter fire år i byråd, og vi akter å fortsette i samme retning og med minst like høyt tempo i gjennomføringen.

Arbeiderpartiet mener at frihet i eldreomsorgen handler om hva slags tilbud du får, om du får være med å bestemme når du skal spise og når du skal legge deg, at du får velge fritidsaktiviteter osv. Høyresiden mener åpenbart at frihet handler om hvilken logo ansatte har på skjorta. Med Ap settes brukernes viktige trivselsvalg i sentrum:

• Mer aktivitet for eldre. Sykehjem skal ha tilbud om treningsrom, kafé, sparom, sansehager, butikk og besøksdyr.
• Alle sykehjem skal igjen få eget kjøkken med god mat, der de eldre selv kan velge meny.
• Rosa busser kommer til alle bydeler. De tar alle over 67 år fra dør til dør i bydelen for prisen av en honnørbillett.
• Aktivitetstid for alle hjemmeboende over 67 år med omsorgsbehov, der de kan velge egentid ute med en hjelper fra kommunen. Gratis.
• Nye og bedre sykehjem. Mange av Oslos sykehjem var nedslitte da vi tok over. De neste fire årene skal vi åpne 13 nye sykehjem, i snitt ett nytt rom hver dag.

Arbeiderpartiet heier på private, ideelle aktører i omsorgssektoren. Et lokalt eksempel er Bekkelaget og Ormøy menighets planer for en eldrelandsby i Ekebergveien, på en tomt festet av Oslo kommune. Drifter er nå Kirkens Bymisjon. Sammen med Solon Eiendoms tomt samme sted gir dette 21 mål store området spennende muligheter for varierte boliger og institusjoner inkludert sykehjem, Omsorg+, barnehage, studenthybler, selveide og leide aldersboliger. Med ulike servicefunksjoner kan dette bli et møtested for generasjonene i felles læring og omsorg. Nordstrand Arbeiderparti har allerede i vår fattet vedtak på å støtte og hjelpe fram dette initiativet.

Vi er villige til å investere i kvalitet. Vi vil ha best mulig, ikke billigst mulig eldreomsorg. Derfor har vi ansatt 500 flere i hjemmetjenesten innen utgangen av 2019 og dertil 110 nye årsverk på kommunale sykehjem - som forrige byråd hadde kuttet til benet og vel så det, mens private ble spart for kniven.