– Ytringsfriheten er ikke absolutt

ENGASJERTE: Shabana Rehman Gaarder med Maria Skage El-Yousef, leder av ungdomsrådet i Bydel Søndre Nordstrand.

ENGASJERTE: Shabana Rehman Gaarder med Maria Skage El-Yousef, leder av ungdomsrådet i Bydel Søndre Nordstrand.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Holmlia bibliotek bød sist onsdag på spennende debatt om grensen mellom ytringsfrihet og mobbing.

DEL

HOLMLIA: Deler man sine meninger i mediene eller på nett, kalles det ytringsfrihet. Snakker man krenkende til hverandre ansikt til ansikt, er det mobbing. Er det en grense mellom ytringsfrihet og mobbing? Hvor går den i så fall? Dette ville Holmlia bibliotek ha svar på.

– Å se på ytringsfriheten som fundamental og absolutt er to begrep som forvirrer. Ytringsfriheten er fundamental, ikke absolutt, sa direktør i Fritt Ord, Knut O. Åmås, under debatten.

De voksne er verst

– Hovedproblemet er at det ikke er et skille mellom ytringsfrihet og mobbing. Unge vet ikke hvor grensa går. Det blir for lite tatt opp i klasserommet hva mobbing er, sier leder av ungdomsrådet i Søndre Nordstrand, Maria Skage El-Yousef til Nordstrands Blad.

LES OGSÅ: Ungdomsrådet vil heller ha buss enn burger

Hun påpeker at det slett ikke bare er unge som ikke ser grensen.

– I kommentarfeltene i nettavisene er det voksne som deltar mest i netthetsingen, sier El-Yousef.

Hun har skrevet innlegg på Aftenpostens debattside for ungdom, og opplevde selv de stygge kommentarene.

– Jeg fikk høre at jeg er for ung til å mene noe, og det kom kommentarer til etternavnet mitt. Dette kom stort sett fra voksne, sier hun.

– Mobbing er tabu. Ingen vil være mobbeofferet, ingen vil ta den individuelle samtalen med en lærer for da blir du sett på som svak. Vi må gjøre mobbing mindre tabu. Barn tør ikke alltid å si ifra. For å unngå individuelle samtaler kan mobbing tas opp i klasserommet, da gjelder det alle, sa El-Yousef under debatten.

LES OGSÅ: Epleslang vant designerpris

– Må stå sammen

Også samfunnsdebattant Shabana Rehman Gaarder, lærer og forfatter Jostein Alberti-Espenes og rådgiver ved Holmlia skole, Ole Høivik, satt i panelet.

Shabana Rehman Gaarder stilte spørsmål ved hva som gjør oss til tause vitner og hvorfor vi ikke bryter inn når vi ser mobbing. El-Yousef skjønner at dette ikke alltid er like enkelt.

– Jeg vet det er vanskelig å bryte inn, for da kan mobbingen rettes mot deg selv. Vi burde stå opp mot mobberne sammen, svarte hun.

LES OGSÅ: Bare ni søkere fikk det de ønsket

– Ulovlig

Ole Høivik sa at det er vanlig blant ungdom å bruke seksuelle tilnærmelser når de snakker med hverandre, for eksempel å bruke «homo» og «hore» som skjellsord.

– Jeg som rådgiver merker at samfunnet har blitt mer individorientert, og det fører med seg konkurranse, sa Høivik.

– De bruker albuene og snakker andre ned for å fremme seg selv. Vi må bli flinkere til å rose og støtte hverandre, sa han.

El-Yousef poengterte at ikke alle tar mobbingen alvorlig.

– Ungdommen vet ikke at seksuelle tilnærmelser er ulovlig. Hvis de blir fortalt dette, så kanskje de ikke holder på med det. Det er ikke alle som tenker at mobbingen er seriøs. På arbeidsplassen kalles det seksuell trakassering, de tenker ikke sånn på skolen, sa El-Yousef.

  LES OGSÅ: Renseanleggnaboer får mindre støy og støv

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags